جرم شهادت دروغ و مجازات آن
مجازات شهادت دروغ و کذب به چه صورت است؟ جرم شهادت دروغ و مجازات آن - مجازات شهادت دروغ در دادسرا - شهادت یکی از ادله اثبات دعوا بوده و به این معنا بوده که فردی که نسبت به حقیقت امری اطلاعات شخصی دارد، گواهی داده و برای کشف حقیقت آن را در معرض استفاده دیگران قرار دهد.
شهادت خبری بوده که به نفع یا به ضرر خبردهنده نیست در واقع به نفع و ضرر دیگران بوده و از این بابت با ادعا و اقرار تفاوت دارد. در ادامه ضمن معرفی دلایل اثبات دعوا به خصوص علت شهادت شهود پرداخته و ویژگی ها و مجازات جرم شهادت دروغ بیان می شود.
مجازات شهادت دروغ و کذب به چه صورت است؟ جرم شهادت دروغ و مجازات آن - مجازات شهادت دروغ در دادسرا
شهادت، اطلاعات یک فرد خارج از دعوا بوده که موضوع مورد ادعا را دیده یا شنیده یا در صورتی که از موارد دیدنی و شنیدنی نباشد، از آن آگاه شده می باشد. یعنی شخصی از واقعه ای جزیی یا کلی که میان 2 یا چند نفر صورت گرفته است، در دادگاه خبر دهد یا اطلاع رسانی کند. مطابق ماده 1285 قانون مدنی ادله اثبات دعوی عبارت هستند از:
- اسناد کتبی
- اقرار
- امارات
- شهادت
- قس
در دعاوی مدنی تعداد و جنسیت گواه، همینطور ترکیب گواهان با سوگند به ترتیب ذیل است:
اصل طلاق و اقسام آن و رجوع در طلاق و هم دعاوی غیرمالی از قبیل مسلمان بودن، بلوغ، جرح و تعدیل، عفو از قصاص، وکالت، وصیت با گواهی دو مرد.
دعاوی مالی یا آنچه مقصود از آن مال است؛
از قبیل دین، ثمن بیع، معاملات، وقف، اجاره، وصیت به نفع مدعی، غصب، جنایات خطایی و شبه عمد که باعث دیه است با گواهی دو مرد یا یک مرد و دو زن. اگر برای خواهان امکان اقامه بینه شرعی نباشد می تواند با معرفی یک گواه مرد یا دو زن به ضمیمه یک سوگند ادعای خود را اثبات کند. در موارد مذکور در این بند، ابتدا گواه واجد شرایط شهادت می دهد، بعد سوگند توسط خواهان ادا می شود.
اصل نکاح با گواهی دو مرد و یا یک مرد و دو زن.
با این که شهادت یک علت به شمار می آید اما قاضی یا دادرس مختار است آن را بپذیرد یا رد کند. چون امکان دارد قاضی احراز کند که شهادت واجد شرایط قانونی مورد نظر نیست. ادای سوگند، مقدمه «شهادت» بوده و دادگاه می تواند با توجه به اهمیت موضوع فرد را به ادای سوگندهای مختلفی ملزم کند.
دعاوی که اطلاع بر آن ها به طوری معمول در اختیار زنان است
از قبیل ولادت، با گواهی چهار زن، دو مرد یا یک مرد و دو زن.
آثار شهادت کذب
- هرگاه کسی باعث ورود خسارت شود، باید آن را جبران کند. در شهادت کذب هم شهود باید خسارت زیان دیده را جبران کنند.
- مجازات سه ماه و یک روز تا دو سال حبس یا یک میلیون و 500 هزار تا 12 میلیون ریال جزای نقدی
- شهادت دروغ باعث بطلان حکم بوده و هر حکمی که بر این اساس صادر شود، بلااثر می باشد.
- در صورتی که شاهد پس از اتیان سوگند شهادت دروغ دهد با احراز این موضوع برای دادگاه، مجازات سوگند و شهادت دروغ قابل جمع می باشد. همینطور در صورتی که شهادت دروغ درباره حدود، قصاص یا دیات باشد، قاعده جمع مجازات ها اعمال می شود.
- در امور کیفری یکی از جهات درخواست تجدید نظر دروغ بودن شهادت شهود می باشد.
مجازات شهادت دروغ در صورت اثبات در دادگاه، سه ماه و یک روز حبس و یا یک میلیون و پانصد هزار تا دوازده میلیون ریال جزای نقدی مشخص شده. موضوع شهادت از دیدگاه قانون و شریعت بسیار حائز اهمیت بوده و در سرنوشت دعاوی مطروحه و آرای صادره از دادگاه ها بسیار تاثیر گذار خواهد بود.
تصور کنید دعوایی در دادگاه مطرح گردیده و دادگاه برای اثبات موضوع و کشف حقیقت به شهادت شهود نیاز دارد. حال یکی از افراد تعرفه شده به دروغ شهادت می دهد و دادگاه هم با توجه به شهادت کذب او رای خود را صادر می کند. وکیل آنلاین مجموعه ساوا اپ جهت ارائه خدمات تخصصی وکالت و مشاوره حقوقی و کیفری توسط وکلای پایه یک دادگستری، کاملا درکنار شماست.
مجازات شهادت دروغ
شهادت دروغ یا شهادت کذب به این معنیست که شهود و مطلعین در خصوص موضوعی که در دادگاه مطرح شده، به دروغ و خلاف واقع شهادت دهند، به طوری که شهادت آن ها به ضرر یا به نفع یکی از طرفین دعوی باشد. البته شهادت کذب را می توان از منظر وارد آمدن خسارت به یکی از طرفین دعوی هم مورد بررسی قرار داد.
در هر صورت در صورتی که در محضر دادگاه و یا در روند رسیدگی به یک پرونده شاهد به دروغ و یا خلاف واقع اظهارات خود را مطرح کند که در صدور رای پرونده موثر است، با توجه به قانون مجازات اسلامی مجرم به شمار می آید.
در رابطه با مجازات شهادت دروغ قانون شرایط خاصی را در نظر گرفته. با توجه به ماده 650 قانون مجازات اسلامی مجازات شهادت دروغ در دادگاه و نزد مقامات رسمی قضایی سه ماه و یک روز حبس و یا یک میلیون و پانصد هزار تا دوازده میلیون ریال جزای نقدی است.
در این میان موضوع شهادت بسیار حائز اهمیت بوده و در میزان مجازات دادگاه تاثیرگذار خواهد بود. از سوی دیگر باید به علل شهادت دروغ هم توجه داشت.در این میان مساله بسیار مهم،جبران خسارت می باشد. خسارتی که در اثر شهادت دروغ به هریک از اصحاب دعوی وارد می شود باید جبران شود و مطابق قانون برای آن تصمیم گیری خواهد شد.